Skip to main content

Ръководство за съхранение в студено складово помещение

Винаги сме имали нужда от хладилно съхранение на храни и лекарства, но този факт - рядко коментиран в масовите медии - попадна в заглавията по време на създаването на ваксината Covid-19.

Cold Storage Warehouse

В много страни ваксината Pfizer -BioNTech беше първата, която беше одобрена, но имаше опасения как се транспортира и след това как се съхранява, тъй като тя трябва да се съхранява при температури от -70 ° C.

По-голямата част от безпокойството беше насочено към това как аптеките, кабинетите и ваксинационните центрове ще се справят с поддържането на големи количества ваксини при необходимата температура. Това беше безпрецедентен процес в безпрецедентни времена.

За щастие, обикновеният хладилен склад може да се поддържа при малко по-висока работна температура за охладени и замразени храни, както и за фармацевтични продукти. Това обаче все още осигурява ежедневни предизвикателства в процеса на складиране и веригата на доставки.

Защо имаме нужда от хладилно съхранение?

Cold Storage Warehouse

Студеното съхранение не е ново явление. Съхраняваме храната при ниски температури много преди да са измислени хладилниците и фризерите, разбирайки, че чрез съхранение на продуктите на студено, те издържат по-дълго време и качеството (и безопасността) им се запазва.

Но, разбира се, днес вече не използваме викториански ледени къщи, нито килери за охлаждане на стоките. Хладилното съхранение в промишлен мащаб е сложен и високотехнологичен процес, често с високи нива на автоматизация. Така трябва да бъде! През 2018 г. световният пазар на замразени храни беше оценен на 260,8 милиарда щатски долара. Предвижда се това да нарасне с 40% до 2026 г., до прогнозна стойност от 366,3 милиарда долара.

И това е просто замразена храна. Добавете към това охладените храни, фармацевтичните продукти и други стоки, които се нуждаят от студено или охладено съхранение и ще получите представа за огромния мащаб на студената/замразена верига на доставки, в която съхранението представлява съществена част.

Склад за студено съхранение

Има два основни елемента на склада за хладилно съхранение: самият склад и вътрешното оборудване, като например стелажите. Има и трети вариант, който комбинира и двете - поддържани от стелажи сгради, където стелажите са част от интегралната структура на склада. Всички трябва да играят своята роля в поддържането на центъра при постоянна температура.

Cold Storage Warehouse

Складовете за хладилно съхранение обикновено се разделят на две категории, продиктувани от температурата:

  • Охлаждащи, с контролирана температура от 0 до 10 ° C.
  • Замразяващи, с контролирана температура от -30 до 0 ° C.

Всеки от тях има различно предназначение. Складът за хладилно съхранение има за цел да поддържа продуктите (обикновено храната) при оптимална температура, да спре развалянето им и да удължи живота им.

За разлика от това, складът за замразени продукти трябва да поддържа продукта при постоянна температура, за да се гарантира, че няма риск от повреда или промяна в неговата цялост.

Изборът на хладилен склад за съхранение в замразяващ склад или обратно, се основава на видовете продукти, които ще се съхраняват.

С ангажимента на правителството за достигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. във всички сектори, това представлява особено предизвикателство за изградените днес складове за хладилно съхранение.

Предизвикателства и решения за студено съхранение

Съхраняването на стоки в хладилен склад предполага редица предизвикателства, които трябва да бъдат посрещнати, включително:

  • Съхранението на студено е по-скъп вариант от съхранението при температура на околната среда, когато се вземат предвид разходите за енергия, необходима за поддържане на охлаждането.
  • Как следва да работят служителите при минусови температури
  • Как да се поддържа постоянна температурата, не само по време на съхранение, но и на мястото, където стоките се получават или изпращат.

Cold Storage Warehouse

Много от тези предизвикателства могат да бъдат преодолени чрез внимателен избор на оборудването - като стелажи и конвейери - което ще оптимизира използването на пространството, като гарантира рационализирани услуги. Автоматизацията и полуавтоматизацията също намаляват режийните разходи по отношение на разходите за труд.

Популярните решения за съхранение в хладилни складове включват подвижни стелажи за палети, които увеличават максимално площта, като разполагат само с една работна пътека. Това може да спести 40% площ от конвенционалните стелажи за палети и да увеличи общия капацитет за съхранение с 80%. Друга възможност е вградените стелажи, които позволяват да се съхраняват големи количества, като отново се използва по-ефективно пространството с до 90%. Този вариант е идеален за съхранение на студени и охладени стоки.

Големият акцент върху устойчивостта означава увеличаване на инвестициите за развитието на автономно управлявани превозни средства, вътре в хладилните складови помещения, за да станат складовете възможно най-ефективни. Използването на система от палетни совалки намалява необходимостта от работна сила, както и нуждата от мотокари и е идеално решение за складиране с ниски SKU нива, като се нуждае от ефективна, но компактна система за съхранение.

За складове за хладилно съхранение с висок оборот на продукти, решенията за палетни потоци позволяват бърз достъп, използвайки до 60% по-малко пространство за потока.

Cold Storage Warehouse

Други фактори за успешно хладилно съхранение

Има множество особености за самия склад и необходимото оборудване.

Има множество особености за самия склад и необходимото оборудване.

Например входовете и изходите, където се приемат и изпращат стоки, трябва да се охладят до правилната температура. Би следвало да имате защитна система за въздушно изолиране, с две врати, които никога не се отварят едновременно, което помага да се предотврати излизането на студа или образуването на конденз, или натрупването на лед.

Добрата вентилация е от съществено значение за поддържане на постоянна температура през цялото време, като отново помага да се избегне образуване на лед или на конденз.

Ние можем да Ви дадем съвет относно всички тези фактори и правилните решения, свързани с вашия склад за хладилно съхранение, включително прилагане на автоматизация и полуавтоматизация. За да поговорите с нас за складове за хладилно съхранение, моля, потърсете ни. Предлагаме качествени решения и се гордеем, че сме член на Федерацията на студената верига на Обединеното кралство, както и на еквивалентни органи в други държави.

Súvisiace správy
Najnovšie správy